Mijn korte terugblik op het jaar 2018 begint het weekend na de nieuwjaarsreceptie van vorig jaar. Op dat moment ging onze eerste selectie een weekend met elkaar weg naar Madrid, het werd een prima weekend met wellicht als enig minpuntje de wanvertoning van Christiano Ronaldo en zijn mannen in Santiago Bernabeu, waar Real Madrid met 0-1 verloor van Villareal. Ik weet niet of onze jongens wellicht iets te goed hebben opgelet dat weekend, maar na de terugkeer uit Madrid wist ons eerste team nauwelijks meer punten te behalen en werd de goede eerste seizoenshelft volledig teniet gedaan in de tweede helft van het seizoen. Met als het gevolg het bijna traditioneel veilig spelen tijdens één van de laatste competitiewedstrijden. Het tweede elftal deed het een stuk beter, het werd net geen kampioen maar behaalde via een lange nacompetitie wel promotie. Ons hoogste jeugdteam, JO19-1, degradeerde helaas uit de hoofdklasse, de teams JO17-1 en JO15-1 handhaafden zich keurig in de hoofdklasse. De teams JO13-1 en JO11-3 werden kampioen. In de eerste seizoenshelft van 2018-2019 werden ook JO9-2 en JO15-3 kampioen. Nogmaals gefeliciteerd!

Begin juni was het dan zover, ons hoofdveld werd vervangen door een gloednieuw kunstgrasveld. Een gebeurtenis die allerlei reacties met zich mee bracht. Van ‘is dat nou wel nodig?’ tot ‘belangrijk voor de toekomst’ van ‘doodzonde’ naar ‘eindelijk!’. Iedereen vond er wel iets van. Begrijpelijk, want het is ook niet niks…het meest besproken stukje gras van IJsselmonde ging verdwijnen. Nu, na een half jaar, hoor je er nauwelijks meer iemand over. De balt rolt prima, de nachtlampjes rond het veld zijn vervangen door prachtig helder LED en er is nog geen wedstrijd afgelast. Rest mij alleen een excuus te maken richting onze sponsors, want dankzij wat misverstanden bij de Gemeente Rotterdam zijn er al 6 maanden geen reclameborden zichtbaar langs het veld. Het wachten is op de rails waar de borden in geplaatst kunnen worden. Sommige zullen het zo mooier vinden maar het ontbreken van de reclameborden is mij een doorn in het oog. De sponsorinkomsten zijn van groot belang en ik baal er dan ook stevig van dat we er niet in slagen daar iets voor terug te doen.

Over inkomsten gesproken, zoals we op de Algemene Ledenvergadering hebben laten zien gaat het financieel goed met de club. We draaien mooie cijfers, leningen zijn afbetaald, sponsorinkomsten stijgen, het innen van contributie blijft een punt van aandacht want dat lijkt steeds moeilijker te gaan, maar een echt zorgenkindje blijft de kantine omzet. We zien wel dat het herinvoeren van een aantal eenvoudige maatregelen (waar de één zich beter aan houdt dan de ander) en het nemen van wat rigoureuzere maatregelen, wel wat verbetering brengt maar het is nog niet op het niveau waar we het graag zouden willen hebben. Om deze reden en om veiligheidsredenen hebben we als bestuur besloten vanaf volgende week een proefperiode van 3 maanden volledig cashloos te gaan draaien in onze kantine. Dit betekent uitsluitend betalen via clubkaart of pinpas, voor bezoekers geldt dan alleen de pinpas uiteraard. We begrijpen dat dit een ingrijpende verandering is en om dit proces eenvoudiger te maken zal er een aantal aanpassingen gedaan worden aan de manier van betalen bij bar en keuken. Er komen twee kassa’s achter de bar wat registratie van de verkoop eenvoudiger en sneller moet maken, er hoeft dan minder op elkaar gewacht te worden. Tevens komen er twee mogelijkheden om te pinnen. Dit zou het betalingsproces ook moeten versnellen. Tenslotte wordt de manier van bestellen en betalen in de keuken ook aangepast, er zal aan de bar besteld en betaald moeten worden waarna met behulp van een bon de bestelling in de keuken kan worden afgehaald. Hiermee lopen we alvast vooruit op manier waarop we in de nieuwe kantine zullen bestellen.  

Daar, ik heb het gezegd, de nieuwe kantine! Enkele maanden geleden hebben we tijdens een sessie in deze kantine dan eindelijk meer toelichting kunnen geven op de nieuwbouwplannen, de architect van de gemeente Rotterdam heeft uitgebreid laten zien op welk ontwerp we zijn uitgekomen en waarom. Deze toelichting kwam veel later dan verwacht en die vertraging had te maken met een financiële uitdaging, het uiteindelijke ontwerp bleek een paar ton duurder dan het gestelde budget en dus moesten er aanpassingen volgen. Inmiddels zijn we heel dichtbij een definitief ontwerp en is het bouwtechnische deel van het proces nagenoeg gereed. Ok. Nou. Hup, die heipalen erin en gaan zou je nu zeggen. Maar daar waar het bouwtechnische deel van het project redelijk vloeiend verloopt, is dit minder het geval op het vlak van de overeenkomsten met de Gemeente Rotterdam met betrekking tot de huur van het pand. Op het moment is nog maar één ding duidelijk, De Zwervers is financieel gezond genoeg om dit nieuwe avontuur aan te gaan. Er leven bij ons én LMO echter nog teveel vragen over onze definitieve rechten, plichten en mogelijke risico’s tijdens de huurperiode van 10 jaar welke door de gemeente Rotterdam is voorgesteld. Er zit dus een behoorlijke vertraging tussen het contractuele en het bouwtechnische deel van het project. Wat ons betreft reden genoeg om op dit moment nog geen verplichtingen aan te gaan met betrekking tot de nieuwbouw en we hebben erop aangedrongen bij de gemeente om snel met ons en LMO om de tafel te gaan om deze contractuele zaken geregeld te krijgen. De meeste recente planning voor de start van de nieuwbouw is juni van dit jaar. De verwachting is dat het hele traject van nieuwbouw tot verhuizing, sloop en infrastructuur een jaar zal gaan duren. Het begin van het seizoen 2020-2021 zullen wij dus kunnen gaan beleven vanuit de nieuwe accommodatie. 

Tot slot, terug naar het voetbal. Ons eerste elftal begon dit seizoen dramatisch. Gelukkig is tijdens de laatste wedstrijden van 2018 de weg naar boven weer ingezet. Hier zijn wij blij mee en we gaan er vanuit dat het team deze positieve vibe vast kan houden. Een positief punt van de eerste seizoenshelft is de goede samenwerking tussen het eerste en het tweede elftal. De mannen zijn bereid om elkaar te helpen wanneer dat nodig is, dit is ook wel eens anders geweest. Met betrekking tot de trainer hebben we onlangs aan Wim Eilander aangegeven zijn contract na dit seizoen niet te verlengen. Wim heeft aangegeven hier begrip voor te hebben en heeft zijn commitment gegeven om het seizoen succesvol af te maken. Wie weet waar dit nog toe leidt, we staan er immers helemaal niet zo slecht voor in de 2e periode, met 4 gespeeld en 9 punten. De TC heeft de komende maanden de lastige taak om een nieuwe trainer te vinden voor het komende seizoen. We wensen hen hiermee alvast veel succes. 

De nieuwbouw, het 100 jarig bestaan, de tweede helft van het seizoen en het begin van een nieuw seizoen. Zomaar een greep uit de vele uitdagingen die ons in 2019 staan te wachten. Ik weet zeker dat we er met elkaar weer een mooi jaar van gaan maken. Ik sluit mijn speech af met een toost en vraag daarna nog even van uw aandacht om de aanwezige jubilarissen op gepaste wijze in het zonnetje te zetten! Zwerfkeien, proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *