Zaterdag 9 juni jl. nam ons JO13-1-team deel aan een toernooi bij S.H.O. en won!

Supporter van het team en opa van de tweeling Bervoets, dhr. Jan van der Straaten schreef het volgende stukje.

Opa Jan is supporter van D1

De zeer talentvolle selectie met vaste begeleiders van JO13-1 was op zaterdag 9 juni te gast bij SHO. Een sterk bezet toernooi met tegenstanders als D.F.C. uit Dordrecht (ook kampioen geworden), 2 selectieteams van Sparta (O13 en O12) en een zeer sterk S.H.O. Vier wedstrijdjes van 2x 9 minuten met wissel van speelhelft in de pauze moest de uiteindelijke toernooiwinnaar opleveren. Wat ook bijzonder was, is dat het toernooi in de ochtenduren plaatsvond, zodat de middag vrij te besteden blijft voor het gezin.

Als oma en opa van kleinzonen Dean en Diam volgen we de verrichtingen van deze gretige groep spelertjes al enige jaren en ik (opa) wil met nadruk kenbaar maken dat de vereniging ijvv De Zwervers een geweldig talentvol en goed georganiseerde jeugdafdeling heeft. De toekomst gloort. De club mag en moet dit koesteren.

De 1e wedstrijd stond al vroeg op het programma. Tegen SpartaO13 (av) werd met 0-0 onwennig gelijk gespeeld. Daarna moest SpartaO12 met 0-2 (fysiek) buigen en tegen het sterke D.F.C. werd enigszins onverdiend alsnog gelijk gespeeld (1-1). De laatste wedstrijd tegen S.H.O. moest de beslissing brengen wie toernooiwinnaar zou worden. Wat een ander De ZwerversO13 kregen we te zien. De spelvreugde, de veel betere instelling dan in de voorgaande partijtjes en het spelniveau waren dit keer wèl aanwezig. Het sterk geachte S.H.O. moest z’n meerdere erkennen in de uiteindelijke winnaar. Met een 2-0 zege verdienden spelers en hun begeleiders de uitgereikte beker en medailles. Een zeer succesvol seizoen, dankzij onderlinge eenheid, vriendschap en sociale vaardigheden: kampioen voor de 3e keer binnen 2 jaar en een fraaie beker voor in de prijzenkast. Complimenten voor spelers, trainers en begeleiding en dank ook aan de vele trouwe (ouder)supporters langs de lijn. Het slot van het seizoen ‘het voetbalkamp’ is tevens voor veel spelertjes het afscheid van O-13. Volgend seizoen zijn ze weer te zien bij de teams van O15. Wij hebben genoten!

P.S. Het is wel te hopen, hoe moeilijk het vaak ook ligt, dat zoveel mogelijk door andere clubs begeerde jonge spelertjes voor de club behouden kunnen blijven. Maar al te vaak loopt zo’n overgang op een grote teleurstelling uit, immers het gaat die ‘hongerige’ clubs, die uit dezelfde vijver vissen (betaald voetbal en topamateurs) slechts om een paar spelertjes die de top uiteindelijk halen, de overigen zijn slechts aanvulling om de selectieteams compleet te maken. Let wel: mijn jarenlange ervaring leert mij dat het ‘natuurlijke talent’ altijd aanwezig blijft, dus ook op een latere leeftijd. Opleidende clubs gebruiken te vaak onoorbare argumenten, zoals hij/zij voetbalt samen met andere talenten en worden daardoor beter. Ze vergeten te vertellen hoeveel selectiespelertjes binnen of na een jaar vertrokken zijn, teleurgesteld en of afgewezen. Vergeet daarbij zeker niet dat deze jongens een groot deel van het opgroeien in het gezin, op school, met vriendjes en een beetje jongensachtig kattenkwaad (gaan) missen. Het zou beter zijn als ouders en clubs een betere oplossing kunnen vinden dan nu het geval is via de inlijvende overgang. Dat kan, want je wilt zo’n talentje de kans om te slagen niet onthouden. Geef zo’n spelertje de mogelijkheid om het 1e jaar alleen extra te trainen en oefenwedstrijdjes te spelen bij de club van hun/ouder keuze en spreek af dat na 1 jaar nogmaals gesproken kan worden over een overgang. Het spelertje en zijn ouder(s) hebben dan ook meer inzicht gekregen over de haalbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *