Het bestuur wenst alle leden, donateurs, sponsors, adverteerders en toeschouwers een gezond en sportief 2018.

Zaterdag 6 januari 2018 was de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst, ook dit jaar weer voorafgegaan door het oliebollentoernooi voor de jeugd en de wedstrijd van het huidige eerste team tegen een team met oud-spelers. Via onze Facebook pagina kunt u alle foto’s van deze dag bekijken!

Uiteraard was er op de bijeenkomst de gebruikelijke speech van de voorzitter, die wordt hier onverkort weergegeven:

Beste Zwervers,

Welkom op de nieuwjaarsreceptie. Allereerst wens ik jullie namens het bestuur van IJVV De Zwervers het allerbeste voor 2018. Na mijn korte toespraak (1500 woorden, telt u mee) gaan we over tot het huldigen van, dit jaar, maar liefst 9 jubilarissen.

Maar voor we zover zijn, blikken we even kort terug op 2017 en ik wil de terugblik traditiegetrouw beginnen met een minuut stilte te vragen voor de leden die ons afgelopen jaar zijn ontvallen. Dit jaar kregen we te maken met het wegvallen van een aantal leden die veel voor de club hebben betekend, maar ook met Zwervers die veel te jong zijn overleden. Ondanks al het verdriet was het iedere keer toch weer erg mooi om zoveel van jullie aanwezig te zien bij het afscheid. Deze bijzondere saamhorigheid geeft maar weer eens aan dat De Zwervers zoveel meer is dan alleen een voetbalclub uit IJsselmonde. Ter nagedachtenis aan hen en anderen in uw omgeving vraag ik u, voor zover mogelijk, op te staan en een minuut stil te zijn.

In de terugblik op het seizoen 2016-2017 staat uiteraard één gebeurtenis centraal. Ik doel dan op het moment waar voetballend Rotterdam en omstreken smachtend naar heeft uitgekeken. De dag waarop velen van ons het niet droog hebben gehouden en waar we nog lang van zullen nagenieten. U weet natuurlijk al lang waar ik het dan over heb: de afscheidswedstrijd van Hans de Snoo. Nee gekheid, ik heb het dan natuurlijk over hét kampioenschap van 2017. Want wat hebben we er lang op moeten wachten. Maar wat was hét mooi en wat was hét verdiend. Met oogstrelend voetbal en barstend van het talent werd wedstrijd na wedstrijd gewonnen. Ik krijg er nog kippenvel van als ik aan die allesbepalende overwinning denk….eind maart, 5-0 uit bij Bolnes. Met 64 punten uit 22 wedstrijden en een doelsaldo van +108 werd veteranen 1 overtuigend kampioen.

Gebeurde er verder eigenlijk nog iets aan het einde van het seizoen 2016-2017? JO19-1 werd kampioen en promoveerde naar de hoofdklasse. En omdat JO15-1 en JO17-1 zich wisten te handhaven, spelen onze hoogste jeugdteams nu allemaal in de hoofdklasse. Fantastisch natuurlijk. Ook JO15-3, JO13-1 en MO17-2 werden kampioen. Een knappe prestatie. Ons eerste elftal wist zich, wederom op de laatste speeldag, te handhaven in de 3e klasse. Na de 4-1 overwinning op SVS eindigde ons vlaggenschip op de 9e plek met 31 punten. Uiteindelijk niet slecht, maar toch ter vergelijking: dat zijn 33 punten minder dan veteranen 1. Na het seizoen werd afscheid genomen van een groot deel van de staf van het eerste. Na 5 jaar stopte Peter Huisman als hoofdtrainer. Maar ook Harry de Widt en Jordi Vermaas beëindigden hun functies rondom het eerste. De heren zijn reeds in het zonnetje gezet maar toch vanaf hier ook nog een woord van dank aan allen. Dit vertrek leverde een flinke taak voor de Technische Commissie op om deze lege plekken op te vullen. Dankzij een professionele aanpak is het gelukt. Met Wim Eilander werd een ervaren hoofdtrainer aangetrokken en werd Rick van Zwol bereid gevonden om de rol van leider in te vullen. Ik ben blij u vanmiddag te mogen aankondigen dat het contract met Wim verlengd is en dat hij ook volgend seizoen bij ons actief zal zijn.

Ondertussen vond ook een wisseling in het bestuur plaats. Gerard Tuinenburg verhuisde voor zijn werk naar Zwitserland en zijn penningmeester taken werden overgenomen door Jordi Vermaas. De vorige positie van Jordi wordt inmiddels ingevuld door Albert Elzinga die daardoor bestuurslid voetbalzaken is geworden. Binnen het bestuur zijn we dit seizoen begonnen met twee junior bestuursleden: Joeri Kapsenberg en Kenneth Gorree zijn bereid gevonden om mee te draaien met bestuursvergaderingen, dit doen we om ook de volgende generatie tijdig te betrekken bij het besturen van onze club. Geen paniek dus, u moet het nog even met mij doen….maar redding is onderweg!

Het vorige seizoen werd afgesloten met een zeer geslaagd jeugdtoernooi op tweede Pinksterdag. Daarna werd ons complex gereed gemaakt voor de komst van de Italiaanse dames. Ondanks dat de dames, onder andere, op voetballend vlak een niet al te grote indruk hebben achtergelaten hebben we ze toch in onze harten gesloten. En naast een mooie herinnering hebben we er een prachtig hoofdveld aan overgehouden. Althans….de eerste weken van het nieuwe seizoen mochten we genieten van UEFA waardig veld wat niet zou misstaan in de Eredivisie. Inmiddels hebben we aangetoond dat een Nederlandse amateurclub als IJVV De Zwervers zo’n veld in een paar maanden tijd naar de kloten kan helpen. Dat ligt niet aan ons, we hebben de capaciteit van veld 1 gewoon nodig en moeten daarom vaker besluiten toch maar te spelen terwijl het eigenlijk beter zou zijn om het veld te ontzien. Dit is niet iets van dit jaar maar is al jarenlang het geval. Om deze reden zal het hoofdveld komende zomer door de Gemeente Rotterdam vervangen gaan worden door een nieuw kunstgrasveld met alles erop en eraan. Binnen veteranen 1 worden al verregaande plannen gesmeed om als openingswedstrijd van het nieuwe hoofdveld de afscheidswedstrijd van John ‘t Jong te spelen, alleen weet John dat zelf nog niet.

Dat brengt mij op de nieuwbouw. Ik kan mij voorstellen dat velen van u nou eindelijk wel eens meer zouden willen weten over de status van de nieuwbouw. En dat is ook terecht. We spreken er al enige tijd over, u ziet er nog niet veel van, maar ik kan u verzekeren dat er veel gebeurt achter de schermen. We zitten momenteel in de Voorlopig Ontwerpfase en met we bedoel ik dan de Complex Commissie samen met een afvaardiging van de gemeente Rotterdam en architecten. De status is momenteel dat de vierkante meters zijn vastgesteld, het budget is bepaald en goedgekeurd en dat de eerste contouren ontwerp zichtbaar worden. En ik kan u verzekeren dat het een geweldig mooi gebouw gaat worden, iets waar we met zijn allen trots op kunnen zijn en past bij een club als IJVV De Zwervers; geen overdreven uiterlijk vertoon maar als je eenmaal binnen bent ben je verkocht. Op zeer korte termijn mogen wij eindelijk een deel van de plannen aan u onthullen. Later deze maand zal een uitnodiging volgen voor een informatiesessie waarbij vanuit de complex commissie en de architect een toelichting gegeven zal worden op het tot stand komen van het ontwerp tot dusver. Tijdens de sessie is inspraak vanuit uw kant mogelijk en zelf gewenst. De voorlopige planning is dat in juni van dit jaar zal worden begonnen met de nieuwbouw, de bouw zal rond maart 2019 gereed zijn waarna we kunnen verhuizen. Tenslotte kan begonnen worden met de sloop van de huidige opstallen en zijn we in juni 2019 gereed. Uiteraard is deze planning afhankelijk van vele factoren maar de gemeente durfde het wel aan om het op papier te zetten.

Wat ook op papier staat zijn de aangescherpte spelregels voor de bar en keuken. Onze kantine is één van de drie financiële pijlers waar onze club op rust. De afgelopen jaren is gebleken dat de inkomsten van bar en keuken teruglopen. Omdat verdere terugloop in omzet op termijn een risico voor de club kan betekenen heeft het bestuur besloten om over te gaan tot actie. Per september werden stap voor stap een aantal bestaande regels opnieuw onder de aandacht gebracht en daarnaast zullen een aantal nieuwe maatregelen worden geïntroduceerd. Achter de bar blijf je weg als je daar niets te zoeken hebt, bonnen worden betaald zodra je de kantine verlaat en buiten de zaterdag kan er niet meer cash worden betaald. Het blijkt dat de invoer van deze eenvoudige regels al heeft geleid tot het stoppen van de terugloop. Mooi om te zien dat velen van u de regels respecteren en elkaar er zelfs op aanspreken. Bedankt daarvoor. Per 1 februari zullen de volgende stappen volgen. Ons assortiment achter de bar zal worden vereenvoudigd en tevens zullen er voor het eerst sinds jaren prijsaanpassingen worden doorgevoerd. Ik kan vast melden dat de meeste prijsaanpassingen naar boven zullen zijn. Maar Zwerversleden komen met hun clubkaart in aanmerking voor extra korting waardoor de prijsverhoging onze eigen leden die betalen met de clubkaart niet of nauwelijks zal raken. U begrijpt dat wij het gebruik van de clubkaart hiermee extra willen stimuleren. Uiteindelijk zullen we overgaan tot het volledig cashless maken van onze kantine. De mogelijkheden voor het digitaal betalen zullen wij dan uitbreiden.

Beste Zwervers, 2018 is net begonnen, en ik kan niet anders zeggen dan dat het goed gaat met De Zwervers. En dat is fijn. Sportief en financieel staan we er goed voor, de sponsorinkomsten stijgen, de daling in baromzet is dankzij diverse maatregelen een halt toegeroepen, de normen en waarden zaken lopen terug, de nieuwe accommodatie is dichterbij dan ooit en heel veel vrijwilligersfuncties zijn ingevuld met heel veel goede en fijne mensen. Hier staat dan ook een tevreden voorzitter. Een groot woord van dank aan een ieder die daaraan meewerkt. De komende maanden zullen wij voor vele uiteenlopende zaken wederom een beroep gaan doen op velen van u. Bedankt alvast dat u uw medewerking wilt verlenen om deze mooie club voorbij de volgende mijlpalen wilt helpen. En er staan een paar mooie en grote mijlpalen voor de deur: de nieuwe accommodatie en het 100 jarig bestaan komen steeds dichterbij. Ik heb er zin in, ik hoop u ook!

Zwerfkeien, voor nu proost en een gelukkig nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *